Creativity by Music

ERASMUS +

Első találkozó: Kirsheir, Törökország 2018. november

A találkozó a partnerekkel való megismerkedésről, a két éves közös munka pontos megtervezéséről szólt leginkább. A feladatok szétosztása és a találkozók időpontjainak megbeszélése után azért jutott idő a török népzeneoktatás gyakorlatának alapos megismerésére, valamint elmélyedtünk a híres "Ebru" festési technika alkalmazásában is.
Birmingham, Anglia 2019 január
Négy zenész és két képzőművész növendékünk vett részt (Polányiné Takács Judit és Knyazoviczki Zoltán kíséretében) ezen a találkozón, amelynek házigazdája az angol partner: a birminghami Washwood Heath Academy volt.
Kezdésként a négy országból (Törökország, Olaszország, Spanyolország, Magyarország) érkezett diákok megismerkedtek a fogadó iskolával. A helyi diákönkormányzat vezetői által tartott bemutató információkat kaptunk a városról, az iskola felépítéséről, majd körbevezettek bennünket. Megtekinthettük az intézmény épp átadás előtt lévő új épületrészét is.
Ezután már két workshop keretében kaptunk ízelítőt az alsó tagozatosoknak szervezett zenei foglalkozásokból. Az elsőn egy hagyományos ütős hangszerekkel dolgozó tanár vezetésével a ritmusok több szólamú használatát gyakorolták, egyre összetettebb feladatok során. Ezután következett a "Steel band" nevű workshop, aminek keretében egy saját készítésű, fémből készült ütés hangszer segítségével, egy oktáv terjedelemben dolgoztak a Birmingham Music Service tanárának vezetésével.
Másnap szintén egy új fajta hangszer a "Polipipes" került terítékre. Itt négy hangból álló skálán, egy sajátos, műanyag csövekből kialakított hangszeren játszottak a tanulók, majd a több szólamú zenei anyag kialakítása után az improvizációs játékos kipróbálására is sor került. Később a farsangi maszkok elkészítésének technikáiban is elmélyedtek tanulóink, és voltak akik a maszkjaikat haza is hozták.
A workshopok mellet bebarangoltuk Birmingham városát, találkoztunk a polgármesterrel, de eljutottunk Stratford-upon Avonbe is, Shakespeare szülővárosába.
Caserta , Olaszország 2019 március
Nyolc növendékünk kapta meg a lehetőséget, hogy nemzetközi terepen is megmutathassa tehetségét, felkészültségét. A Moderntánc tanszak hét ötödik osztályos növendéke, valamint egy csellista növendékünk utazott el Varga Erzsébet és Vincze Éva tanárnő kíséretével a Nápoly melletti kisvárosba. A találkozó házigazdája a Tecnico Economico Grafica & comunicazioni Liceo Musicale középiskola volt.
A résztvevő diákokból összeállt egy nemzetközi zenekar, és rögtön el is kezdődött próbafolyamat, ami végigkísérte az ott töltött napokat. A diákok hamar összebarátkoztak, segítették egymást a próba alatt. Ismét megmutatkozott a művészetek határokon átívelő közösségépítő ereje.
Szerencsére a munka mellett jutott idő a szép olasz környék megismerésére is: megtekintették az olaszországi "Versailles"-nak nevezett Casertai Királyi Kastélyt és gyönyörű parkját, és a városhoz közeli San Leucio "Belvedere"-be is tettek kirándulást. Volt egy hosszú kirándulás Nápolyban is, ahol a híres Nápolyi Zenés Színházat is meglátogatták, melyben híres operabemutatók voltak a tizenkilencedik században. Érdekes élmény volt a páholyok között sétálni, és megérezni ennek a méltán híres teátrumnak az atmoszféráját. Találkoztak még a Casertai városvezetőkkel is a polgármesteri hivatalban.
Az egész hetes közös munkát egy ünnepélyes koncert zárta le, melynek helyszíne a Casertai Királyi Kastély emeleti monumentális kupolás lépcsőcsarnoka volt.
Az előadáson a diákok nagyon szépen szerepeltek, a színhely különös atmoszférája hozzájárult a fellépő diákjaink nagysikerű produkciójához. Az első szakaszban minden ország külön bemutatót tartott, melynek ideje 15 perc volt. A mi műsorunk a következő volt: 1. Kodály Zoltán: Kállai Kettős, 2. Profokjev: Rómeó és Júlia - báli jelenet, 3. Palya Bea: Szabadon - "Tavasztánc". A koreográfiákat összeállította és betanította Vincze Éva tanárnő.
A koncert második felét a résztvevő diákokból - törökök, spanyolok, magyarok, és persze az olaszok - összeállt zenekari produkció 6 műsorszáma határozta meg . A mieink közül 3 moderntánc szakos növendékünk - hegedűs, fuvolista, és gitáros, valamint a csellista növendékünk ült a zenekari pultok mögött.
A műsort nem csak a helyi tanárok és vezetőség tekintette meg, hanem egy Európa parlamenti képviselő is.

https://creativitybymusic.com/creativity-by-music-erasmus-project/ 

https://www.facebook.com/Creativity-By-Music-341729519955554/


Összefoglaló a "Creativity by music"

Eramsus + pályázatról

A pályázatban 5 iskola dolgozik együtt 2018.09.01. és 2020. 08. 31. között. A résztvevő iskolák:

  • Kirsehir Neset Ertas Guzel Sanatlar Lisesi, Törökország (koordinátor)
  • Washwood Heath Academy, Anglia
  • Conservatorio Profesional de Música "Andrés Segovia" Spanyolország
  • Istituto Statale di Istruzione Secondaria Superiore "Terra di Lavoro" Olaszország
  • Teleki -Wattay Művészeti Iskola, Magyarország

A pályázat célja a zene, tánc, dráma és képzőművészetek segítségével a tanulók művészeti kreativitásának kiteljesítése, a közös munka fejlesztése. A pályázatban kitűzött célok (közös koncert, előadás; az iskolák egyéni jellegzetességeinek, erősségeinek bemutatása a többiek felé workshopok során...) mind azt célozzák meg, hogy a közösségben végzett alkotó tevékenység segítse a tanulók kreatív munkájának fejlesztését, nyíltabban tudjanak egymással kommunikálni, ötleteiket össze tudják kapcsolni.

A pályázat megvalósítása során minden országban lesz találkozó.

Az első és az utolsó (Törökországban 2018. október és Magyarországon 2020. április) a tanárok számára ad lehetőséget a közös munka megszervezésére, a tapasztalatok megbeszélésére, a különböző iskolák eltérő tanítási gyakorlatának bemutatására és átadására. A többi három

(Angliában 2019.01. 27. - 2019.02.02,

Olaszországban 2019. 03.31. - 2019.04.06. és

Spanyolországban 2019. 11.10- 2019. 11.16. ) a tanulók aktív részvételével (közös zenéléssel, workshopokkal) tervezi a kitűzött célok elérését.

Az első ilyen találkozón Birminghamben a pályázat Logóját fogják kiválasztani a diákok által előre elkészített alkotások közül. Egy művészeti kiállításra is sor kerül, valamint a kint együtt dolgozó növendékek közösen is fognak muzsikálni, egy ott a helyszínen megtanulandó zeneműben.

A második találkozón Casertában már egy előre kiválasztott zenei anyag közös előadására kerül majd sor. Emellett a test mint hangszer használatáról szóló workshopot szerveznek a jelenlévő diákoknak. A tánc, mint művészeti forma is hangsúlyosan megjelenik majd a találkozó során. A közös munkát egy koncert zárja majd, amire egy, a világörökség részét képező templomban kerül sor.

A harmadik diákoknak szóló találkozón Linaresben az országok saját (nép)zenéjének sajátosságai kerülnek majd előtérbe. Az angol és magyar népi dallamokkal való foglalkozás mellett nagy hangsúly jut majd a találkozónak otthont adó terület specialitásának a spanyol flamenco muzsika megismerésére, mind zenei, mind táncos szempontból. Az egy hetes munkát egy drámás eszközöket bemutató, improvizációra épülő műhelymunka teszi majd teljessé.

A két éves együttműködés során a közös találkozások munkái alapján egy európai zenei térképet is tervezünk még kialakítani, valamint a találkozókon készült felvételek alapján egy közös film is készül majd a két év együttműködésének megörökítéseként.

Iskolánk a pályázat keretében 20 diák és 11 tanári mobilitást vállalt, ebből eddig 3 tanári mobilitás teljesült, a projektindító Törökországi találkozón. Mivel az eredetileg tervezett Lett utazás, a partner kiesése miatt meghiúsult, a kinti partner feladatait elosztottuk a résztvevők között, valamint a hozzájuk tervezett mobilitásokat, (a pályázat kiírójával történő egyeztetés alapján) a többi találkozó során fogjuk megvalósítani.Ide írhatsz...