Creativity by Music
ERASMUS +

Összefoglaló a "Creativity by music"

Eramsus + pályázatról

A pályázatban 5 iskola dolgozik együtt 2018.09.01. és 2020. 08. 31. között. A résztvevő iskolák:

  • Kirsehir Neset Ertas Guzel Sanatlar Lisesi, Törökország (koordinátor)
  • Washwood Heath Academy, Anglia
  • Conservatorio Profesional de Música "Andrés Segovia" Spanyolország
  • Istituto Statale di Istruzione Secondaria Superiore "Terra di Lavoro" Olaszország
  • Teleki -Wattay Művészeti Iskola, Magyarország

A pályázat célja a zene, tánc, dráma és képzőművészetek segítségével a tanulók művészeti kreativitásának kiteljesítése, a közös munka fejlesztése. A pályázatban kitűzött célok (közös koncert, előadás; az iskolák egyéni jellegzetességeinek, erősségeinek bemutatása a többiek felé workshopok során...) mind azt célozzák meg, hogy a közösségben végzett alkotó tevékenység segítse a tanulók kreatív munkájának fejlesztését, nyíltabban tudjanak egymással kommunikálni, ötleteiket össze tudják kapcsolni.

A pályázat megvalósítása során minden országban lesz találkozó.

Az első és az utolsó (Törökországban 2018. október és Magyarországon 2020. április) a tanárok számára ad lehetőséget a közös munka megszervezésére, a tapasztalatok megbeszélésére, a különböző iskolák eltérő tanítási gyakorlatának bemutatására és átadására. A többi három

(Angliában 2019.01. 27. - 2019.02.02,

Olaszországban 2019. 03.31. - 2019.04.06. és

Spanyolországban 2019. 11.10- 2019. 11.16. ) a tanulók aktív részvételével (közös zenéléssel, workshopokkal) tervezi a kitűzött célok elérését.

Az első ilyen találkozón Birminghamben a pályázat Logóját fogják kiválasztani a diákok által előre elkészített alkotások közül. Egy művészeti kiállításra is sor kerül, valamint a kint együtt dolgozó növendékek közösen is fognak muzsikálni, egy ott a helyszínen megtanulandó zeneműben.

A második találkozón Casertában már egy előre kiválasztott zenei anyag közös előadására kerül majd sor. Emellett a test mint hangszer használatáról szóló workshopot szerveznek a jelenlévő diákoknak. A tánc, mint művészeti forma is hangsúlyosan megjelenik majd a találkozó során. A közös munkát egy koncert zárja majd, amire egy, a világörökség részét képező templomban kerül sor.

A harmadik diákoknak szóló találkozón Linaresben az országok saját (nép)zenéjének sajátosságai kerülnek majd előtérbe. Az angol és magyar népi dallamokkal való foglalkozás mellett nagy hangsúly jut majd a találkozónak otthont adó terület specialitásának a spanyol flamenco muzsika megismerésére, mind zenei, mind táncos szempontból. Az egy hetes munkát egy drámás eszközöket bemutató, improvizációra épülő műhelymunka teszi majd teljessé.

A két éves együttműködés során a közös találkozások munkái alapján egy európai zenei térképet is tervezünk még kialakítani, valamint a találkozókon készült felvételek alapján egy közös film is készül majd a két év együttműködésének megörökítéseként.

Iskolánk a pályázat keretében 20 diák és 11 tanári mobilitást vállalt, ebből eddig 3 tanári mobilitás teljesült, a projektindító Törökországi találkozón. Mivel az eredetileg tervezett Lett utazás, a partner kiesése miatt meghiúsult, a kinti partner feladatait elosztottuk a résztvevők között, valamint a hozzájuk tervezett mobilitásokat, (a pályázat kiírójával történő egyeztetés alapján) a többi találkozó során fogjuk megvalósítani.Ide írhatsz...