A zeneoktatás gyökerei a 20. század elejére nyúlnak vissza, a jobb módú polgári családok gyermekeit házhoz járó, zenélni tudó személyek tanították. Államilag szervezett formában (29 éven át) 1963-tól 1992-ig a Szentendrei Zeneiskola kihelyezett tagozataként évente kb. 100-110 hangszeres növendék tanult a községben elsősorban klasszikus zenét. Önálló zeneiskolaként 1992 óta működünk 2005-ben komplex művészeti iskolává fejlődtünk, kibővülve a tánc, a dráma és a képzőművészeti szakokkal.

Jelenleg 35 tanár 429 tanulóval foglalkozik. A városnak 16 000 lakosa van. Pomáz több nemzetiségű település. Évszázadok óta él itt békességben szerb, sváb, szlovák, magyar, cigány, így indulásunk pillanatától működik népzene tanszakunk. Tantestületünk nagyon fontosnak tartja, hogy a klasszikus tanszakokon 5-6 évet eltöltött tanulók középiskolás vagy egyetemi hallgató korukban folytathassák tanulmányaikat jazz tanszakunkon.

12 különböző zenekarunk, együttesünk van . Az 1993-ban alakult Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar 2001-ben jelentős átalakuláson ment át, s azóta szinte folyamatos a fejlődése. Repertoárjukban számtalan zenemű szerepel: a komolyzenei átiratoktól kezdve a könnyűzenei anyagokig minden megtalálható. Filmzenék, sikeres slágerdallamok felcsendülésével színesítik műsorukat. Az előadott művek rendszerint a karmesterük átiratai, s ez a zenénket még inkább egyedivé teszi. A fúvószenekar honlapja: www.pomazifuvosok.com

A hangversenyeknek és a különböző rendezvényeknek (kiállítás megnyitó, ünnepségek) rendszeres szereplői a blockflőte együttes, a fuvola zenekar, gitár-együttes, tekerőzenekar, reneszánsz táncegyüttes.

Zenés Diákszínpadunk (1992) az iskola megalakulása óta működik. Szeretnénk feléleszteni az iskolaszínjátszás hagyományait, különösen ügyelve arra a darabok kiválasztásánál, hogy a gyermekek belülről és játszva ismerkedhessenek a magyar történelemmel és a magyar zeneirodalom igényes alkotásaival.

Műsorunkon szerepelt eddig Kodály: Háry János (1992), Farkas Ferenc: Csínom Palkó (1994), a kétszeres Kossuth-díjas idős mester jelenlétével megtisztelte a bemutató előadásunkat és nagy megelégedéssel köszönte meg a kollegák és a gyerekek munkáját. Kacsoh Pongrác: János vitéz (1995), Rózsa Pál: Ludas Matyi ősbemutató (1996). 1998-ban Szörényi-Bródy: István a király rock-operáját tűzhettük műsorunkra, a bemutatón szintén a szerzők jelenlétében játszhattak növendékeink. 21 ízben játszhatták el közönség előtt itthon és a határokon túl. Nagy sikert arattak Erdélyben is. 2000 júniusában mutattuk be Dés László - Nemes István: Valahol Európában c. musical-jét. 2004 májusában Dés László - Geszti Péter: A dzsungel könyve c. musicaljét mutattuk be 50 gyerekkel a Teleki kastély parkjában. Természetesen ez az előadás is "élőben" szólalt meg. 2007-ben Móricz-Miklós-Kocsák:Légy jó mindhalálig c. musicaljét mutattuk be, 2009-ben pedig Szomor-Szurdi-Valla: Diótörő és Egérkirály c. családi musicalje volt repertoáron.

A gyermekszínjátszásnak köszönhetően születtek meg iskolánk kórusai, a Kicsinyek Kórusa és a Zeneiskola Vegyeskara. Közreműködésükkel hagyományt teremtettünk az Adventi időszakban a Pomázi Kórusok Találkozójával.

Minden évben szervezünk tematikus komolyzenei, népzenei és jazz koncerteket, hogy a növendékek, a szülők, a hallgatóság egységében ismerje meg a zeneművészet egy-egy nagyobb átfogó részét.

Iskolánk három országos rendezvény szervezője. 2016-ban már tizenyolcadik alkalommal került megrendezésre az Országos Tekerős Találkozó,  2016-ban rendeztük meg a VI. Országos Zeneiskolai Szaxofonos Versenyt és iskolánk ad helyet a három évente megrendezett Jeney Zoltán Országos Fuvolaverseny Nógrád - Fejér és Pest megye válogatójának.

Az iskola számos belföldi és külföldi kapcsolattal büszkélkedhet. Tagja a Magyar Zene- és Művészeti Iskolák Országos Szövetségének. Testvériskolai szerződést kötöttünk az újvidéki Josip Slavensky Zeneiskolával és a Párkányi Liszt Ferenc Zeneiskolával, az Európai Bizottság támogatásának köszönhetően idén együtt dolgozhatunk 8 európai ország iskoláival különböző Erasmus+ projektekben.

A művészeti iskola várja a 6-22 éves korú fiatalokat, akik szeretnének megismerkedni a klasszikus, népzenei, vagy jazz muzsika hangszeres, vagy énekes formáival illetve 2004-től a képzőművészettel, 2015-től a moderntánccal.

A művészetek, a művészetnevelés ügyét 1995 óta segíti a közhasznú státusszal rendelkező TESTVÉRMÚZSÁK ALAPÍTVÁNY. Ennek köszönhetően 22 éve működik a TESTVÉRMÚZSÁK GALÉRIA, mely évente 4 kiállítással várja a művészetek iránt érdeklődő gyermek és felnőtt látogatókat.
Testvérmúzsák Alapítvány számlaszáma: 11742087-20060673