Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar

A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar 1993-ban alakult Jávor László karmester és Zsideiné Szőke Erika vezetésével. Széplaki Zoltán, a zenekar jelenlegi karmestere 1996-ban került az együttes élére. 2001-ben a fúvószenekar jelentős átalakuláson ment át, s azóta szinte folyamatos a fejlődése. Széles repertoárjában számtalan zenemű szerepel. A komolyzenei átiratoktól kezdve, a filmzenéken és a könnyűzenei feldolgozásokon át sokfajta műfaj hallható a zenekar koncertjein.

Az előadott művek rendszerint a karmester saját átiratai, s ez a zenekar műsorát még inkább egyedivé teszi.

Vezetők: Széplaki Zoltán és Zsideiné Szőke Erika

A zenekar honlapja:www.pomazifuvosok.com

Fuvola együttes

A fuvolaegyüttes egyidős iskolánkkal. Valójában azért jött létre, hogy a fúvószenekarba kerülve, a gyerekek könnyebben vegyék a zenekari játék akadályait, de aztán önálló életre kelt. Hatalmas a repertoár, rengeteg az átirat, ill. a fuvolásoknak irt kamarazenei anyag is nagyon nagy. Így minden korosztály részesülhet a kamarazenélés szépségeiben.

Ezért is működik a zenekar két csoportban: kezdők és haladók elosztásban. Heti egy próba van. Mindkét csoportnak saját repertoárja van, de mindig van közös műsorszám is. Tanévenként legalább három fellépésünk van. Hagyomány már az Adventi koncert és az év végi Vizsga hangverseny, de örömmel veszünk részt minden rendezvényen.

Vezető: Kulin Krisztina

Cselló együttes

2011. decemberében Onczay Csaba gordonkaművész jótékonysági hangversenyt adott zeneiskolánkban, ebből az alkalomból alakult meg a Csellózenekar, a művész tiszteletére előadtuk G. F. Handel d-moll Áriáját.

Azóta a Csellózenekar iskolai és iskolán kívüli rendezvények aktív résztvevője, színvonalas produkciókkal gazdagítja az iskola és a város zenei életét. Emlékezetes előadásaink: J.S. Bach Gavotte a IV. zenekari szvitből, O. Evlahov: Románc, D. Sostakovics: Prelűd és Gavotte, A. Skulte: Arietta.

Jelenleg tanulási folyamatban van T. Albinoni: Adagio és A. Piazzola: Oblivion, ezek a művek iskolánk 25 éves jubileumi koncertjén kerülnek előadásra.

Vezető: Lukács Zsuzsanna

Kiskórus és Leánykar

A kórus foglalkozás az együttzenélés mellett fontos színtere a  közösségformálásnak. Zeneiskolánk kisebbekből álló kórusa 1995-ben alakult Blaskóné Tímár Eszter szolfézstanár vezetésével. 

Az egészen kezdő zenetanuló gyermekek is már bekapcsolódhatnak a műhelymunkába. A népdalcsokroktól át  most már a háromszólamú művekig terjed repertoárunk. Izgalommal készülünk legközelebbi "Az évfordulós zeneszerzők" c. koncertre, ahol kamaraegyüttes - kórus formációban fogunk fellépni.

A kórus aktív szerepet vállal a 2016-17-es tanév iskolai programjaiban. Állandó fellépői vagyunk az Idősek Napközi Otthona számára szervezett koncerteknek is.

Nagy sikert aratott tavalyi első nyári tematikus kórustáborunk. Az idei szervezése már elkezdődött...

Vezetők: Albrechtovics Miklósné, Varga Erzsébet Dunakanyar Gitáregyüttes


A Gitáregyüttes, mint zenekari forma viszonylag új a komolyzenei életben. Viszont fontos szerepet tölt be, hiszen a gitározni tanuló növendékek a hangszer sajátossága miatt, ritkán találkoznak más hangszeresekkel, többnyire egyedül muzsikálnak. A társas zenélés viszont annyira különböző élményekkel ajándékozza meg a muzsikusokat, hogy azt lehetőség szerint mindenkinek meg kell tapasztalnia. A Dunakanyar Gitáregyüttes két zeneiskola A pomázi Teleki - Wattay és a szentendrei Vujicsics Tihamér Művészeti iskolák gitározni tanuló növendékeiből áll össze, így az együttes létszáma szerencsés években elérheti a húsz főt is. Műsorunkat igyekszünk úgy kiválasztani, hogy minél inkább megfeleljen a tanulók ízlésének és összetételének is. A klasszikus darabok mellett ezért gyakran hallható tőlünk a (gitárhoz egyébként is közel álló) temperamentumos latin zenei világ, de a film- és könnyűzenei feldolgozások sem állnak távol tőlünk. Célunk, hogy a zenekari munka során az egymásra figyelés, a közös muzsikálás megtapasztalása oldott légkörben, jó hangulatban, de az igényes zeneiségre törekedve valósuljon meg. Szakmai fejlődésünket segíti a tágabb környezetünkkel kiépült szakmai kapcsolat, rendszeresen részt veszünk Gitárzenekari Fesztiválokon itthon és ritkábban külföldön is.

Vezető: Knyazoviczki Zoltán

Jazz zenekar


Iskolánk növendékei a jazz főtárgyi ismereteiket zenekari gyakorlat órákon kamatoztathatják. A workshop jellegű foglalkozásokon szakavatott tanári irányításával folyik a munka. A résztvevők megismerik a zenekari játékhoz szükséges technikai eszközök használatát, a közös muzsikálás játékszabályait, a kölcsönös tisztelet, az érzékeny egymásra figyelés fontosságát, mindezt persze a zenélés örömébe csomagolva. A diákok közt kialakuló kapcsolat gyakran túlnő az intézmény keretein, - saját zenekarok alakulnak és életre szóló zenészbarátságok születnek bizonyítva a kollektív munka közösségteremtő erejét.

A zenekari gyakorlat tárgy "termékeként" létrejövő, különböző formációkból álló együttes rendszeresen szerepel iskolánk programjain, de többször lépett fel városi rendezvényeken, tartott jazz ismeretterjesztő előadásokat a környező települések középiskoláiban.

Vezető: Frey György