Moderntánc

„A tánc a lélek rejtett nyelve.”(Martha Graham)

Moderntánc, mint műfaj

Moderntánc a Teleki-Wattay Művészeti Iskolában

Sokáig egyetlen művészi táncfajtának a klasszikus balettet fogadták el világszerte, viszont ez a táncstílus olyan alkati sajátosságokat követelt, mely keveseknek adatott meg, illetve olyan kötött mozdulatvilágot hordozott, mely kevés teret biztosított az egyéni önkifejezésnek.                       A moderntánc a 20. század elején, az Egyesült Államokban és Németországban azért jött létre, hogy feloldja a klasszikus balett kötött mozgásvilágát és utat nyisson a szabad önkifejezésnek a táncon keresztül. Karakterét a testrészek elkülönült használata (izolációja), a felsőtest erőteljes használata (kontrakció-ellazítás), párhuzamos lábszárak (paralel pozíciók), lágy, dinamikus és kontrasztos mozgáskombinációk és változatos ritmikai játékok határozzák meg. A 20. század elejétől önálló színpadi műfaj lett, mellyel párhuzamosan alakult ki a mozdulatművészet és a mozgásművészet is.                                      

Úttörője Isadora Dancen volt. Szabad, természetes mozgását az ókori görög művészetekre, népi táncokra és az egyszerű atlétikus mozgásokra, a futásra, ugrásra alapozta. Egyik híres jelmondata: "Az emberi test szabad akar lenni, az emberi lélek is". Egyszerű kosztümökben, laza leplekben, mezítláb és kiengedett hajjal lépett fel. Azt táncolta el, amit a világ eseményei és a környezete kiváltott belőle. 

A moderntánc mára már gyűjtőfogalom, többféle stílust és technikát foglal magában. Ezek közül a legismertebbek: Horton, Graham, Cunningham, Limón.

A tanszak 2015-ben alakult Vincze Éva diplomás táncművész és táncpedagógus vezetésével. Jelenleg 5 osztályban folyik az oktatás egy tükrös, táncszőnyeggel és öltözőkkel felszerelt hatalmas táncteremben.

Az órák 3 részből épülnek fel. Az alapos bemelegítés után egy szakmailag jól felépített tréning következik, melynek célja a formanyelv technikai elemeinek elsajátítása. Végül egy, az eddig tanult lépéselemeket tartalmazó koreográfia betanulásával zárjuk a táncórákat.

Célunk egy olyan tudatos testképzés kialakítása, amely harmonikus, koordinált mozgásra nevel. Diákjaink számára évente több színpadi fellépési lehetőséget biztosítunk, továbbá közösségi eseményeket, mint a színházlátogatás, karácsonyi összejövetelek, féléves nyíltórák, nyári tánctáborok és versenyek.

Hírek a tanszakról

Versenyen jártunk

Márciusban ismét megrendezésre került a Kiss Zenede Alapfokú Művészeti Iskola Koreográfus és Improvizációs versenye. A helyszínt idén a Hubay Jenő Alapfokú Művészeti Iskola biztosította. A 3 intézmény tánc szakjának már nem ez az első együttműködése és reméljük nem is az utolsó. Iskolánkat idén nagyszámú csapat képviselte. A koreográfus ágon 2 arany, 2 ezüst ás 1 bronz minősítés nyertek diákjaink, míg az improvizációs versenyen összesen 4 arany, 4 ezüst és 7 bronz minősítést sikerült haza hoznunk.

Arany minősítést szerzett: Keméndy Anna, Niesz Lilien, Szedlák Dorka, Vida Janka, Kónya Boglárka és Lőbmann Panka

Ezüst minősítést szerzett: Kovács Noémi, Keméndy Anna, Szedlák Panka, Hudák Hanna, Nagy Anna, Kovács Noémi, Chorenzsák Zoé, Szentmiklóssy Anna és Balia Dorottya

Bronz minősítést szerzett: Kónya Boglárka, Bakai Tünde, Farkas Emma, Chorendzsák Zoé, Komé Zsófia, Gróf Stella, Varga Eszter és Hudák Hanna

Külön kiemelnénk Keméndy Annát, Hudák Hannát, Chorendzsák Zoét, Kovács Noémit és Kónya Boglárkát, akik mindkét ágban versenyeztek.

Gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítő tanáruknak Vincze Évának.

Házi koreográfus verseny 2024

Idén is sor került a hagyományos minősítő versenyünkre, ahol több bronz, ezüst és arany minősítést osztottunk ki. Végül az Év koreográfusa díjat Chorendzsák Zoé, Nagy Anna és Kovács Noémi nyerték el a Holdfény című alkotásukkal. A hivatalos eredményhirdetésre a Táncgálán került sor, ahol átvehették a Vándorkupát is, amit most 1 évig ők őriznek majd.

2024 Féléves bemutató órák

2. Barokk est - Twmi napok

A Twmi Tanári Zenekarával közösen másodjára került megrendezésre a Barokk est, ahol élő zenére ismét 3 moderntánc koreográfia született a kettő legidősebb táncos osztály bevonásával. 2 alkotás a diákokok nevéhez fűződik, a közös finálét pedig ismét Vincze Éva tanárnő alkotta. Idén a tavaliy sikernek köszönhetően hatalmas érdeklődés övezte a koncertet. Köszönjük mindenkinek, akik megtekintette azt!

Színházban jártunk  - 2023 ősz

Már hosszú évek óta csaknem minden évben ellátogatnak a diákok egy-egy táncelőadást megtekinteni.Szombaton az idősebbek a Székesfehérvári Balett Színház - Un ballo című műsorát nézhették meg a Nemzeti Táncszínházban. Vasárnap meg a kisebbek, családjuk kíséretében, a Budapest Táncszínház - 80 nap alatt a Föld körül című darabban gyönyörködhettek.

Tánctábor 2023 


Táncgála 2023

Horvátországi diákcsere

Utolsó utunk az Erasmus+ Eur'Hop nevezetű projektünkben a csodálatos Hvar városába vezetett. Köszönjük a vendéglátást!

Twmi napok - Barokk koncert

A Twmi Tanári Zenekarával közösen megrendezésre került az első Barokk est, ahol élő zenére 3 modern koreográfia született. 2 alkotás a diákokok nevéhez fűződik, a közös finálét pedig Vincze Éva tanárnő alkotta. Az esten belül vetítések is színesítették a programot, amin belül a Tanárnő a barokk táncokról és a balett születéséről tartott egy rövid előadást a nézők számára.

Magyarországi vendéglátás  - 

5 ország diákjai és tanárai

Az moderntáncosok egy 2 éves Eu-s pályázatnak köszönhetően már jó pár országban vettek részt diákcsere programban. Végre eljött az idő, hogy ezt megháláljuk. 2023 tavaszán török, spanyol, francia, román és horvát csapatok érkeztek hozzánk. 1 hét alatt többféle táncos workshop, kézműves foglalkozás, énekes és játékos workshop, városnézés, flashmob, disco és fellépés várt minden résztvevőre. Íme néhány kép és a végén egy videó a közös flashmobunkról. Felkészítő tanár és projekt koordinátor Vincze Éva.

Romániai diákcsere - Erasmus +

Újabb diákcserén jártunk decemberben Romániában. Íme egy kis videós össszefoglaló a diákoktól.

Diákcsere Franciaországban

Októberben 8 diákkal Törökország után ismét külföldre utaztunk. Az Európai Uniós Erasmus + pályázat keretében 2. úticélként Franciaországba, az Alpokba utaztunk 1 hétre. Akit jobban érdekelne a pályázat menete és témája az a "Pályázatok" menü alatt érdeklődhet az EUR'HOP nevű lapfülön. Az alább pár képet láthatnak a kint szerzett élményekből.

7. Tánctábor  - 2.turnus

Idősebb korosztály

7. Tánctábor - 1. turnus

Kicsik tábora: balett, modern és musical órák + sok játék és egyéb programok

Táncgála 2022

2 év után ismét színpadon. Fantasztikus volt.

Törökországi utazás

Májusban 8 diákkal újra külföldre utaztunk. Olaszország után immár  egy új Európai Uniós Erasmus + pályázat keretében Isztambulba utaztunk 1 hétre. Akit jobban érdekelne a pályázat menete és témája az a "Pályázatok" menü alatt érdeklődhet az EUR'HOP nevű lapfülön. Az alább pár képet és egy a diákok által készített videót láthattok.

Továbbtanulás

KÁLMÁN KAMILLA moderntánc szakos növendékünk sikeres felvételt nyert a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium táncos szakképzésére. Kamilla már 7 éve tanul Vincze Éva tanárnő szárnyai alatt, amiből az utóbbi 2 évben több dobogós helyezést, ezüst és arany minősítést, kiemelt arany minősítést illetve egy országos 1. helyet is szerzett.

További sikerekben gazdag pályafutást kívánunk!

Twmi Házi Koreográfus Verseny

A Táncgála során a Koreográfus verseny minősítéseit is átadtuk. A Bronz, Ezüst és Arany minősítések mellett az ÉV KOREOGRÁFUSA díjat 2022-ben Welther Hermina nyerte meg, Kónya Boglárka pedig külön díjat kapott, mint a Legígéretesebb ifjú koreográfus.

Díjeső a tanszakon

Márciusban a Moderntánc szak legidősebb osztálya a X. Országos Abigél Minősítő Versenyen vett részt. A lányok összesen tízen 5 produkcióval neveztek, ahol 2 arany és 3 ezüst minősítést szereztek. A Szabadesés duó (Kálmán Kamilla, Rádli Veronika) arany minősítést szerzett, a Szintézis duó (Welther Hermina, Török Leona) szintén arany minősítést szerzett. A Csellófantázia kiscsoport (Koch Fanni, Cheek Julianna, Menczel Gréta, Osgyáni Dalma) ezüst minősítést szerzett, a Tavasztánc kiscsoport (Kálmán Kamilla, Rádli Veronika, Török Leona, Welther Hermina) ezüst minősítést szerzett, és végül de nem utolsó sorban a Múzsák című nagycsoportos koreográfia (Albert Panka, Cheek Julianna, Kálmán Kamilla, Koch Fanni, Koch Lili, Osgyáni Dalma, Menczel Gréta, Rádli Veronika, Török Leona, Welther Hermina) szintén ezüst minősítést szerzett.Felkészítő tanáruk és a koreográfiák alkotója Vincze Éva tanárnő volt.

Színházban jártunk

Tavaly sajnos kimaradt, így idén dupla akkora élmény volt a moderntáncosoknak, hogy újra színházba mehettek együtt. A kisebbek szüleikkel és testvéreikkel együtt a Nemzeti Táncszínházba látogattak, ahol Vincze Éva tanárnővel együtt a Kecskemét City Balett: Hamupipőke című darabját tekintették meg. Az idősebbek már szüleik nélkül busszal utaztak a tanárnővel, hogy a Művészetek Palotájában a Pécsi balett: Carmen feldolgozását nézzék meg. Mindkét előadás nagy sikert aratott a diákoknál. Folytatás jövőre :) .  

Látogatás a Kiss Zened Ami-ban

Március 21-én VINCZE ÉVA tanárnő a budapesti Kiss Zenede Ami Táncpedagógiai Szakmai Napján járt. A tanárnő a nap első felében egy Improvizáció és Koreográfiakészítés továbbképzésen vett részt, amit Dr. Furka Ildikó és Asztalos Dóra tartott egy bemutató órával egybekötve. Később pedig sor került egy Improvizációs versenyre is a meghívott iskolák diákjai között. WELTHER HERMINA (moderntánc 6.évf.) és LŐBMANN PANKA (modenrtánc 1.évf.) arany minősítéssel tért haza. Gratulálunk a diákoknak és tanárnőjüknek!

Győzelem a Klauzál kupán

Március elején a Moderntáncosok a XXV. Klauzál Kupán jártak, ahol Junior duó kategóriában az ezüst és arany érmet is elhozták. RÁDLI VERONIKA ezüstöt, WELTHER HERMINA aranyat nyert. Partnerük mindkét esetben KÁLMÁN KAMILLA volt, aki 2 éremmel tért haza. Felkészítő és a koreográfus VINCZE ÉVA tanárnő! Gratulálunk! 

Féléves nyílt órák -Bemutató a szülőknek

Újabb versenyeredmények

Decemberben zajlott le a XI. Krétakör Művészeti Verseny. Idén online formában lehetett beküldeni a versenyszámokat. Az alapvizsga előtt álló 6. évfolyamos tanulók közül 2 duett is versenybe szállt. KÁLMÁN KAMILLA és RÁDLI VERONIKA a Szabadesés című koreográfiával ARANY MINŐSÍTÉST szerzett, míg KÁLMÁN KAMILLA és TÖRÖK LEONA a Szintézis című alkotással KIEMELT ARANYAT nyertek. A koreográfiákat készítette és betanította: VINCZE ÉVA tanárnő. Szívből gratulálunk a szép eredményekhez! 

Versenyen voltunk

Kálmán Kamilla és Rádli Veronika iskolánk táncos növendékei a 2021. október 30-án megrendezett XXX. Országos Junior Táncművészeti Fesztiválon a Moderntánc duett kategóriában 3. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk Vincze Éva tanárnő volt.

Tánctáboraink - videós visszatekintés

Készítette: Szőke Emőke

Koreográfus verseny 2021

Idén már a kisebbek is részt vehettek a hagyománnyá vált házi versenyünkön, ami most kivételesen online zajlott.

Íme a díjazottak.

Végre van saját pólónk

Évek óta terveztük, most végre van mit viselni az órákon. A pólók mellé sokan pulcsit is választottak. Íme egy kis ízelítő.

Házi Koreográfus verseny 2020....2021???

Tavaly márciusban még lezárások előtt megtartottuk versenyünket. A díjazásra azonban csak ősszel került sor. Sajnos mivel a Gálánk elmaradt, ezért nem tudtuk bemutatni a legjobb számokat. Reméljük 2021-ben ez másképp lesz....beszámoló hamarosan.

Dekoráltunk

A nyári festés után karbantartónk, Laci bácsi segítségével tovább szépítettük a termünket! Köszönjük a sok segítséget, amit tanév közben nyújt nekünk!

Fellépésünk a Művházban  2020 őszén

Pomáz születésnapját ünnepeltük

Tábori összefoglaló 2020

Nyáron ismét megtartottuk 2 korosztályban a tánctáborainkat. A Pomáz Tv is ellátogatott a nagyobbak táborzáró bemutatójára, ahol egy összefoglalót és interjúkat készítettek az eseményről, ami az alábbi videó 23. perce után látható. Fogadjátok szeretettel!

Versenyen jártunk

Nemrég a Detvay Zsuzsa gyermekkoreográfus és improvizációs versenyen jártunk a Fővárosi Művelődési Házban, ahol 2 díjazottunk is lett az improvizációs kategóriában. Gratulálunk Cheek Cilinek és Rádli Dórinak a 2. és 3. helyezésért, illetve a többieknek a szép helytállásért! 

Színházban jártunk a télen

Hagyományainkhoz híven ismét táncszínházi előadáson vettünk részt az új Nemzeti Táncszínház épületében. A kisebbek a Holleanyót tekintették meg a Budapest Táncszínháztól, a nagyobbak pedig a GG Tánc Eger Bolero című premierjén jártak. 

Féléves nyílt napok 2020

Itt add meg az alcímet

Táncos portfólió fotózás a nagyok nyári táborában

Válogatás a diákokról készült képekből.

Köszönjük a sminket Pfeifer Biankának, a fotókat pedig Szőke Emőkének!