Moderntánc

„A tánc a lélek rejtett nyelve.”(Martha Graham)

Moderntánc, mint műfaj

Moderntánc a Teleki-Wattay Művészeti Iskolában

Sokáig egyetlen művészi táncfajtának a klasszikus balettet fogadták el világszerte, viszont ez a táncstílus olyan alkati sajátosságokat követelt, mely keveseknek adatott meg, illetve olyan kötött mozdulatvilágot hordozott, mely kevés teret biztosított az egyéni önkifejezésnek.                       A moderntánc a 20. század elején, az Egyesült Államokban és Németországban azért jött létre, hogy feloldja a klasszikus balett kötött mozgásvilágát és utat nyisson a szabad önkifejezésnek a táncon keresztül. Karakterét a testrészek elkülönült használata (izolációja), a felsőtest erőteljes használata (kontrakció-ellazítás), párhuzamos lábszárak (paralel pozíciók), lágy, dinamikus és kontrasztos mozgáskombinációk és változatos ritmikai játékok határozzák meg. A 20. század elejétől önálló színpadi műfaj lett, mellyel párhuzamosan alakult ki a mozdulatművészet és a mozgásművészet is.                                      

Úttörője Isadora Dancen volt. Szabad, természetes mozgását az ókori görög művészetekre, népi táncokra és az egyszerű atlétikus mozgásokra, a futásra, ugrásra alapozta. Egyik híres jelmondata: "Az emberi test szabad akar lenni, az emberi lélek is". Egyszerű kosztümökben, laza leplekben, mezítláb és kiengedett hajjal lépett fel. Azt táncolta el, amit a világ eseményei és a környezete kiváltott belőle. 

A moderntánc mára már gyűjtőfogalom, többféle stílust és technikát foglal magában. Ezek közül a legismertebbek: Horton, Graham, Cunningham, Limón.

A tanszak 2015-ben alakult Vincze Éva diplomás táncművész és táncpedagógus vezetésével. Jelenleg 5 osztályban folyik az oktatás egy tükrös, táncszőnyeggel és öltözőkkel felszerelt hatalmas táncteremben.

Az órák 3 részből épülnek fel. Az alapos bemelegítés után egy szakmailag jól felépített tréning következik, melynek célja a formanyelv technikai elemeinek elsajátítása. Végül egy, az eddig tanult lépéselemeket tartalmazó koreográfia betanulásával zárjuk a táncórákat.

Célunk egy olyan tudatos testképzés kialakítása, amely harmonikus, koordinált mozgásra nevel. Diákjaink számára évente több színpadi fellépési lehetőséget biztosítunk, továbbá közösségi eseményeket, mint a színházlátogatás, karácsonyi összejövetelek, féléves nyíltórák, nyári tánctáborok és versenyek.

Hírek a tanszakról

2023 - Táncgála

Horvátországi diákcsere

Utolsó utunk az Erasmus+ Eur'Hop nevezetű projektünkben a csodálatos Hvar városába vezetett. Köszönjük a vendéglátást!

Magyarországi vendéglátás  - 

5 ország diákjai és tanárai

Az moderntáncosok egy 2 éves Eu-s pályázatnak köszönhetően már jó pár országban vettek részt diákcsere programban. Végre eljött az idő, hogy ezt megháláljuk. 2023 tavaszán török, spanyol, francia, román és horvát csapatok érkeztek hozzánk. 1 hét alatt többféle táncos workshop, kézműves foglalkozás, énekes és játékos workshop, városnézés, flashmob, disco és fellépés várt minden résztvevőre. Íme néhány kép és a végén egy videó a közös flashmobunkról. Felkészítő tanár és projekt koordinátor Vincze Éva.

Romániai diákcsere - Erasmus +

Újabb diákcserén jártunk decemberben Romániában. Íme egy kis videós össszefoglaló a diákoktól.

Diákcsere Franciaországban

Októberben 8 diákkal Törökország után ismét külföldre utaztunk. Az Európai Uniós Erasmus + pályázat keretében 2. úticélként Franciaországba, az Alpokba utaztunk 1 hétre. Akit jobban érdekelne a pályázat menete és témája az a "Pályázatok" menü alatt érdeklődhet az EUR'HOP nevű lapfülön. Az alább pár képet láthatnak a kint szerzett élményekből.

7. Tánctábor - 1. turnus

Kicsik tábora: balett, modern és musical órák + sok játék és egyéb programok

Törökországi utazás

Májusban 8 diákkal újra külföldre utaztunk. Olaszország után immár  egy új Európai Uniós Erasmus + pályázat keretében Isztambulba utaztunk 1 hétre. Akit jobban érdekelne a pályázat menete és témája az a "Pályázatok" menü alatt érdeklődhet az EUR'HOP nevű lapfülön. Az alább pár képet és egy a diákok által készített videót láthattok.

Továbbtanulás

KÁLMÁN KAMILLA moderntánc szakos növendékünk sikeres felvételt nyert a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium táncos szakképzésére. Kamilla már 7 éve tanul Vincze Éva tanárnő szárnyai alatt, amiből az utóbbi 2 évben több dobogós helyezést, ezüst és arany minősítést, kiemelt arany minősítést illetve egy országos 1. helyet is szerzett.

További sikerekben gazdag pályafutást kívánunk!

Twmi Házi Koreográfus Verseny

A Táncgála során a Koreográfus verseny minősítéseit is átadtuk. A Bronz, Ezüst és Arany minősítések mellett az ÉV KOREOGRÁFUSA díjat 2022-ben Welther Hermina nyerte meg, Kónya Boglárka pedig külön díjat kapott, mint a Legígéretesebb ifjú koreográfus.

Díjeső a tanszakon

Márciusban a Moderntánc szak legidősebb osztálya a X. Országos Abigél Minősítő Versenyen vett részt. A lányok összesen tízen 5 produkcióval neveztek, ahol 2 arany és 3 ezüst minősítést szereztek. A Szabadesés duó (Kálmán Kamilla, Rádli Veronika) arany minősítést szerzett, a Szintézis duó (Welther Hermina, Török Leona) szintén arany minősítést szerzett. A Csellófantázia kiscsoport (Koch Fanni, Cheek Julianna, Menczel Gréta, Osgyáni Dalma) ezüst minősítést szerzett, a Tavasztánc kiscsoport (Kálmán Kamilla, Rádli Veronika, Török Leona, Welther Hermina) ezüst minősítést szerzett, és végül de nem utolsó sorban a Múzsák című nagycsoportos koreográfia (Albert Panka, Cheek Julianna, Kálmán Kamilla, Koch Fanni, Koch Lili, Osgyáni Dalma, Menczel Gréta, Rádli Veronika, Török Leona, Welther Hermina) szintén ezüst minősítést szerzett.Felkészítő tanáruk és a koreográfiák alkotója Vincze Éva tanárnő volt.

Színházban jártunk

Tavaly sajnos kimaradt, így idén dupla akkora élmény volt a moderntáncosoknak, hogy újra színházba mehettek együtt. A kisebbek szüleikkel és testvéreikkel együtt a Nemzeti Táncszínházba látogattak, ahol Vincze Éva tanárnővel együtt a Kecskemét City Balett: Hamupipőke című darabját tekintették meg. Az idősebbek már szüleik nélkül busszal utaztak a tanárnővel, hogy a Művészetek Palotájában a Pécsi balett: Carmen feldolgozását nézzék meg. Mindkét előadás nagy sikert aratott a diákoknál. Folytatás jövőre :) .  

Látogatás a Kiss Zened Ami-ban

Március 21-én VINCZE ÉVA tanárnő a budapesti Kiss Zenede Ami Táncpedagógiai Szakmai Napján járt. A tanárnő a nap első felében egy Improvizáció és Koreográfiakészítés továbbképzésen vett részt, amit Dr. Furka Ildikó és Asztalos Dóra tartott egy bemutató órával egybekötve. Később pedig sor került egy Improvizációs versenyre is a meghívott iskolák diákjai között. WELTHER HERMINA (moderntánc 6.évf.) és LŐBMANN PANKA (modenrtánc 1.évf.) arany minősítéssel tért haza. Gratulálunk a diákoknak és tanárnőjüknek!

Győzelem a Klauzál kupán

Március elején a Moderntáncosok a XXV. Klauzál Kupán jártak, ahol Junior duó kategóriában az ezüst és arany érmet is elhozták. RÁDLI VERONIKA ezüstöt, WELTHER HERMINA aranyat nyert. Partnerük mindkét esetben KÁLMÁN KAMILLA volt, aki 2 éremmel tért haza. Felkészítő és a koreográfus VINCZE ÉVA tanárnő! Gratulálunk! 

Féléves nyílt órák -Bemutató a szülőknek

Újabb versenyeredmények

Decemberben zajlott le a XI. Krétakör Művészeti Verseny. Idén online formában lehetett beküldeni a versenyszámokat. Az alapvizsga előtt álló 6. évfolyamos tanulók közül 2 duett is versenybe szállt. KÁLMÁN KAMILLA és RÁDLI VERONIKA a Szabadesés című koreográfiával ARANY MINŐSÍTÉST szerzett, míg KÁLMÁN KAMILLA és TÖRÖK LEONA a Szintézis című alkotással KIEMELT ARANYAT nyertek. A koreográfiákat készítette és betanította: VINCZE ÉVA tanárnő. Szívből gratulálunk a szép eredményekhez! 

Versenyen voltunk

Kálmán Kamilla és Rádli Veronika iskolánk táncos növendékei a 2021. október 30-án megrendezett XXX. Országos Junior Táncművészeti Fesztiválon a Moderntánc duett kategóriában 3. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk Vincze Éva tanárnő volt.

Tánctáboraink - videós visszatekintés

Készítette: Szőke Emőke

Koreográfus verseny 2021

Idén már a kisebbek is részt vehettek a hagyománnyá vált házi versenyünkön, ami most kivételesen online zajlott.

Íme a díjazottak.

Végre van saját pólónk

Évek óta terveztük, most végre van mit viselni az órákon. A pólók mellé sokan pulcsit is választottak. Íme egy kis ízelítő.

Házi Koreográfus verseny 2020....2021???

Tavaly márciusban még lezárások előtt megtartottuk versenyünket. A díjazásra azonban csak ősszel került sor. Sajnos mivel a Gálánk elmaradt, ezért nem tudtuk bemutatni a legjobb számokat. Reméljük 2021-ben ez másképp lesz....beszámoló hamarosan.

Dekoráltunk

A nyári festés után karbantartónk, Laci bácsi segítségével tovább szépítettük a termünket! Köszönjük a sok segítséget, amit tanév közben nyújt nekünk!

Fellépésünk a Művházban  2020 őszén

Pomáz születésnapját ünnepeltük

Tábori összefoglaló 2020

Nyáron ismét megtartottuk 2 korosztályban a tánctáborainkat. A Pomáz Tv is ellátogatott a nagyobbak táborzáró bemutatójára, ahol egy összefoglalót és interjúkat készítettek az eseményről, ami az alábbi videó 23. perce után látható. Fogadjátok szeretettel!

Versenyen jártunk

Nemrég a Detvay Zsuzsa gyermekkoreográfus és improvizációs versenyen jártunk a Fővárosi Művelődési Házban, ahol 2 díjazottunk is lett az improvizációs kategóriában. Gratulálunk Cheek Cilinek és Rádli Dórinak a 2. és 3. helyezésért, illetve a többieknek a szép helytállásért! 

Színházban jártunk a télen

Hagyományainkhoz híven ismét táncszínházi előadáson vettünk részt az új Nemzeti Táncszínház épületében. A kisebbek a Holleanyót tekintették meg a Budapest Táncszínháztól, a nagyobbak pedig a GG Tánc Eger Bolero című premierjén jártak. 

Féléves nyílt napok 2020

Itt add meg az alcímet

Táncos portfólió fotózás a nagyok nyári táborában

Válogatás a diákokról készült képekből.

Köszönjük a sminket Pfeifer Biankának, a fotókat pedig Szőke Emőkének!

Gyereknapi fellépés 

2019 május, Pomázi Művház

Twmi 2019-es minősítő koreográfus verseny

Gratulálunk minden versenyzőnek! Díjazás az év végi gálán.

Kocsár est

Kocsár Miklós: Hang-köz játékok bemutatója az 5.évfolyam saját alkotásaival és a zongora tanszakkal együttműködve.

Improvizációs est

- Vajon mire jó a tánc? Mit tudunk vele kifejezni? Miért művelem? Ki vagyok én, amikor táncolok? Kire vagyok hatással, amikor táncolok? Mi is valójában a szabadtánc?

Ezekre és hasonló kérdésekre kerestük a választ, mikor kitekintettünk a moderntánc és a kortárstánc határára, hogy létrehozzuk az 1. improvizációs esténket az 5. évfolyam segítségével.

Köszönjük!

Visszaemlékezés a karácsonyi időszakra, amikor a Moderntánc tanszak egy személyes ajándékkal köszönte meg az eddigi rengeteg munkát az őket régóta segítő Szőke Emőkének és Lenkei Eszternek.

Emőke már a kezdetektől profi képeket készít a csapatról és minden eseményen ott van.

Eszter varrónőként már rengeteg különleges és csodaszép jelmezt készített a táncos lábú diákoknak.

Ajándékként egy személyre szóló képekkel tűzdelt tablót készítettek nekik a legidősebb diákok.

Őszi Twmi hetek

Tehetségfejlesztő osztály: Montagues and Capulest koreográfia

Fellépés Pomáz Napján

Az idősebbek máris egy szuper fellépéssel kezdték a tanévet.