Moderntánc

„A tánc a lélek rejtett nyelve.”(Martha Graham)

Moderntánc, mint műfaj

Moderntánc a Teleki-Wattay Művészeti Iskolában

Sokáig egyetlen művészi táncfajtának a klasszikus balettet fogadták el világszerte, viszont ez a táncstílus olyan alkati sajátosságokat követelt, mely keveseknek adatott meg, illetve olyan kötött mozdulatvilágot hordozott, mely kevés teret biztosított az egyéni önkifejezésnek.                       A moderntánc a 20. század elején, az Egyesült Államokban és Németországban azért jött létre, hogy feloldja a klasszikus balett kötött mozgásvilágát és utat nyisson a szabad önkifejezésnek a táncon keresztül. Karakterét a testrészek elkülönült használata (izolációja), a felsőtest erőteljes használata (kontrakció-ellazítás), párhuzamos lábszárak (paralel pozíciók), lágy, dinamikus és kontrasztos mozgáskombinációk és változatos ritmikai játékok határozzák meg. A 20. század elejétől önálló színpadi műfaj lett, mellyel párhuzamosan alakult ki a mozdulatművészet és a mozgásművészet is.                                      

Úttörője Isadora Dancen volt. Szabad, természetes mozgását az ókori görög művészetekre, népi táncokra és az egyszerű atlétikus mozgásokra, a futásra, ugrásra alapozta. Egyik híres jelmondata: "Az emberi test szabad akar lenni, az emberi lélek is". Egyszerű kosztümökben, laza leplekben, mezítláb és kiengedett hajjal lépett fel. Azt táncolta el, amit a világ eseményei és a környezete kiváltott belőle. 

A moderntánc mára már gyűjtőfogalom, többféle stílust és technikát foglal magában. Ezek közül a legismertebbek: Horton, Graham, Cunningham, Limón.

A tanszak 2015-ben alakult Vincze Éva diplomás táncművész és táncpedagógus vezetésével. Jelenleg 5 osztályban folyik az oktatás egy tükrös, táncszőnyeggel és öltözőkkel felszerelt hatalmas táncteremben.

Az órák 3 részből épülnek fel. Az alapos bemelegítés után egy szakmailag jól felépített tréning következik, melynek célja a formanyelv technikai elemeinek elsajátítása. Végül egy, az eddig tanult lépéselemeket tartalmazó koreográfia betanulásával zárjuk a táncórákat.

Célunk egy olyan tudatos testképzés kialakítása, amely harmonikus, koordinált mozgásra nevel. Diákjaink számára évente több színpadi fellépési lehetőséget biztosítunk, továbbá közösségi eseményeket, mint a színházlátogatás, karácsonyi összejövetelek, féléves nyíltórák, nyári tánctáborok és versenyek.

Hírek a tanszakról

Újra  Tábor!

Jelentkezz te is! Alább találod a jelentkezési lapot.

Színházban jártunk

Tavaly sajnos kimaradt, így idén dupla akkora élmény volt a moderntáncosoknak, hogy újra színházba mehettek együtt. A kisebbek szüleikkel és testvéreikkel együtt a Nemzeti Táncszínházba látogattak, ahol Vincze Éva tanárnővel együtt a Kecskemét City Balett: Hamupipőke című darabját tekintették meg. Az idősebbek már szüleik nélkül busszal utaztak a tanárnővel, hogy a Művészetek Palotájában a Pécsi balett: Carmen feldolgozását nézzék meg. Mindkét előadás nagy sikert aratott a diákoknál. Folytatás jövőre :) .  

Látogatás a Kiss Zened Ami-ban

Február 21-én VINCZE ÉVA tanárnő a budapesti Kiss Zenede Ami Táncpedagógiai Szakmai Napján járt. A tanárnő a nap első felében egy Improvizáció és Koreográfiakészítés továbbképzésen vett részt, amit Dr. Furka Ildikó és Asztalos Dóra tartott egy bemutató órával egybekötve. Később pedig sor került egy Improvizációs versenyre is a meghívott iskolák diákjai között. WELTHER HERMINA (moderntánc 6.évf.) és LŐBMANN PANKA (modenrtánc 1.évf.) arany minősítéssel tért haza. Gratulálunk a diákoknak és tanárnőjüknek!

Győzelem a Klauzál kupán

Március elején a Moderntáncosok a XXV. Klauzál Kupán jártak, ahol Junior duó kategóriában az ezüst és arany érmet is elhozták. RÁDLI VERONIKA ezüstöt, WELTHER HERMINA aranyat nyert. Partnerük mindkét esetben KÁLMÁN KAMILLA volt, aki 2 éremmel tért haza. Felkészítő és a koreográfus VINCZE ÉVA tanárnő! Gratulálunk! 

Féléves nyílt órák -Bemutató a szülőknek

Újabb versenyeredmények

Decemberben zajlott le a XI. Krétakör Művészeti Verseny. Idén online formában lehetett beküldeni a versenyszámokat. Az alapvizsga előtt álló 6. évfolyamos tanulók közül 2 duett is versenybe szállt. KÁLMÁN KAMILLA és RÁDLI VERONIKA a Szabadesés című koreográfiával ARANY MINŐSÍTÉST szerzett, míg KÁLMÁN KAMILLA és TÖRÖK LEONA a Szintézis című alkotással KIEMELT ARANYAT nyertek. A koreográfiákat készítette és betanította: VINCZE ÉVA tanárnő. Szívből gratulálunk a szép eredményekhez! 

Versenyen voltunk

Kálmán Kamilla és Rádli Veronika iskolánk táncos növendékei a 2021. október 30-án megrendezett XXX. Országos Junior Táncművészeti Fesztiválon a Moderntánc duett kategóriában 3. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk Vincze Éva tanárnő volt.

Tánctáboraink - videós visszatekintés

Készítette: Szőke Emőke

Újra Tánctábor

Jelentkezési lap a plakát alatt!

Koreográfus verseny 2021

Idén már a kisebbek is részt vehettek a hagyománnyá vált házi versenyünkön, ami most kivételesen online zajlott.

Íme a díjazottak.

Végre van saját pólónk

Évek óta terveztük, most végre van mit viselni az órákon. A pólók mellé sokan pulcsit is választottak. Íme egy kis ízelítő.

Házi Koreográfus verseny 2020....2021???

Tavaly márciusban még lezárások előtt megtartottuk versenyünket. A díjazásra azonban csak ősszel került sor. Sajnos mivel a Gálánk elmaradt, ezért nem tudtuk bemutatni a legjobb számokat. Reméljük 2021-ben ez másképp lesz....beszámoló hamarosan.

Dekoráltunk

A nyári festés után karbantartónk, Laci bácsi segítségével tovább szépítettük a termünket! Köszönjük a sok segítséget, amit tanév közben nyújt nekünk!

Fellépésünk a Művházban  2020 őszén

Pomáz születésnapját ünnepeltük

Tábori összefoglaló 2020

Nyáron ismét megtartottuk 2 korosztályban a tánctáborainkat. A Pomáz Tv is ellátogatott a nagyobbak táborzáró bemutatójára, ahol egy összefoglalót és interjúkat készítettek az eseményről, ami az alábbi videó 23. perce után látható. Fogadjátok szeretettel!

Versenyen jártunk

Nemrég a Detvay Zsuzsa gyermekkoreográfus és improvizációs versenyen jártunk a Fővárosi Művelődési Házban, ahol 2 díjazottunk is lett az improvizációs kategóriában. Gratulálunk Cheek Cilinek és Rádli Dórinak a 2. és 3. helyezésért, illetve a többieknek a szép helytállásért! 

Színházban jártunk a télen

Hagyományainkhoz híven ismét táncszínházi előadáson vettünk részt az új Nemzeti Táncszínház épületében. A kisebbek a Holleanyót tekintették meg a Budapest Táncszínháztól, a nagyobbak pedig a GG Tánc Eger Bolero című premierjén jártak. 

Féléves nyílt napok 2020

Itt add meg az alcímet

Táncos portfólió fotózás a nagyok nyári táborában

Válogatás a diákokról készült képekből.

Köszönjük a sminket Pfeifer Biankának, a fotókat pedig Szőke Emőkének!

Gyereknapi fellépés 

2019 május, Pomázi Művház

Twmi 2019-es minősítő koreográfus verseny

Gratulálunk minden versenyzőnek! Díjazás az év végi gálán.

Kocsár est

Kocsár Miklós: Hang-köz játékok bemutatója az 5.évfolyam saját alkotásaival és a zongora tanszakkal együttműködve.

Improvizációs est

- Vajon mire jó a tánc? Mit tudunk vele kifejezni? Miért művelem? Ki vagyok én, amikor táncolok? Kire vagyok hatással, amikor táncolok? Mi is valójában a szabadtánc?

Ezekre és hasonló kérdésekre kerestük a választ, mikor kitekintettünk a moderntánc és a kortárstánc határára, hogy létrehozzuk az 1. improvizációs esténket az 5. évfolyam segítségével.

Színházban voltunk

Idén is megszerveztük az éves színházi programunkat. A 2 kisebb évfolyam az Inversedance: Vuk című előadását tekintette meg egy vasárnap délután családjuk kíséretében a Művészetek Palotájában. Az idősebbek szintén a Müpába látogattak el és a Pécsi balett: Rómeó és Júlia című moderntánc darabját tekintették meg.

Köszönjük!

Visszaemlékezés a karácsonyi időszakra, amikor a Moderntánc tanszak egy személyes ajándékkal köszönte meg az eddigi rengeteg munkát az őket régóta segítő Szőke Emőkének és Lenkei Eszternek.

Emőke már a kezdetektől profi képeket készít a csapatról és minden eseményen ott van.

Eszter varrónőként már rengeteg különleges és csodaszép jelmezt készített a táncos lábú diákoknak.

Ajándékként egy személyre szóló képekkel tűzdelt tablót készítettek nekik a legidősebb diákok.

Őszi Twmi hetek

Tehetségfejlesztő osztály: Montagues and Capulest koreográfia

Fellépés Pomáz Napján

Az idősebbek máris egy szuper fellépéssel kezdték a tanévet.

2018-as nyári tánctábor második turnusa

Alsósok

2018-as nyári tánctábor első turnusa

Íme pár hangulatos kép a felsősök tánctáboráról. 

Táncgála 2018

Színpadi vizsga, Enyém a vár részletek és koreográfus verseny díjátadó. Első önálló, egész estés gálánk. Gratulálunk mindenkinek!

Gyereknapi fellépés Pomázon 2018