Moderntánc
„A tánc a lélek rejtett nyelve.”(Martha Graham)

Moderntánc, mint műfaj

Moderntánc a Teleki-Wattay Művészeti Iskolában

Sokáig egyetlen művészi táncfajtának a klasszikus balettet fogadták el világszerte, viszont ez a táncstílus olyan alkati sajátosságokat követelt, mely keveseknek adatott meg, illetve olyan kötött mozdulatvilágot hordozott, mely kevés teret biztosított az egyéni önkifejezésnek.                       A moderntánc a 20. század elején, az Egyesült Államokban és Németországban azért jött létre, hogy feloldja a klasszikus balett kötött mozgásvilágát és utat nyisson a szabad önkifejezésnek a táncon keresztül. Karakterét a testrészek elkülönült használata (izolációja), a felsőtest erőteljes használata (kontrakció-ellazítás), párhuzamos lábszárak (paralel pozíciók), lágy, dinamikus és kontrasztos mozgáskombinációk és változatos ritmikai játékok határozzák meg. A 20. század elejétől önálló színpadi műfaj lett, mellyel párhuzamosan alakult ki a mozdulatművészet és a mozgásművészet is.                                      

Úttörője Isadora Dancen volt. Szabad, természetes mozgását az ókori görög művészetekre, népi táncokra és az egyszerű atlétikus mozgásokra, a futásra, ugrásra alapozta. Egyik híres jelmondata: "Az emberi test szabad akar lenni, az emberi lélek is". Egyszerű kosztümökben, laza leplekben, mezítláb és kiengedett hajjal lépett fel. Azt táncolta el, amit a világ eseményei és a környezete kiváltott belőle. 

A moderntánc mára már gyűjtőfogalom, többféle stílust és technikát foglal magában. Ezek közül a legismertebbek: Horton, Graham, Cunningham, Limón.

A tanszak 2015-ben alakult Vincze Éva diplomás táncművész és táncpedagógus vezetésével. Jelenleg 5 osztályban folyik az oktatás egy tükrös, táncszőnyeggel és öltözőkkel felszerelt hatalmas táncteremben.

Az órák 3 részből épülnek fel. Az alapos bemelegítés után egy szakmailag jól felépített tréning következik, melynek célja a formanyelv technikai elemeinek elsajátítása. Végül egy, az eddig tanult lépéselemeket tartalmazó koreográfia betanulásával zárjuk a táncórákat.

Célunk egy olyan tudatos testképzés kialakítása, amely harmonikus, koordinált mozgásra nevel. Diákjaink számára évente több színpadi fellépési lehetőséget biztosítunk, továbbá közösségi eseményeket, mint a színházlátogatás, karácsonyi összejövetelek és nyári tánctáborok.

Hírek a tanszakról

Legújabb eseményünk február végén

A belépés ingyenes! Mindenkit szeretettel várunk!

Köszönjük!

Visszaemlékezés a karácsonyi időszakra, amikor a Moderntánc tanszak egy személyes ajándékkal köszönte meg az eddigi rengeteg munkát az őket régóta segítő Szőke Emőkének és Lenkei Eszternek.

Emőke már a kezdetektől profi képeket készít a csapatról és minden eseményen ott van.

Eszter varrónőként már rengeteg különleges és csodaszép jelmezt készített a táncos lábú diákoknak.

Ajándékként egy személyre szóló képekkel tűzdelt tablót készítettek nekik a legidősebb diákok.

Őszi Twmi hetek

Tehetségfejlesztő osztály: Montagues and Capulest koreográfia

Fellépés Pomáz Napján

Az idősebbek máris egy szuper fellépéssel kezdték a tanévet.

Nyári tánctábor második turnusa

Alsósok

Nyári tánctábor első turnusa

Íme pár hangulatos kép a felsősök tánctáboráról. 

Táncgála 2018

Színpadi vizsga, Enyém a vár részletek és koreográfus verseny díjátadó. Első önálló, egész estés gálánk. Gratulálunk mindenkinek!

Gyereknapi fellépés

Mindjárt itt van gyereknap. Mi is fellépünk a pomázi Művház szervezésében.

Mindenkit sok szeretettel várunk!

Koreográfus verseny a tanszakon

Áprilisban tartottuk első házi koreográfus versenyünket, ahol az idősebb diákok saját készítésű koreográfiájukkal mérhették össze tehetségüket. A zsűri értékelése szerint a verseny rendkívül jól sikerült. Eredményhirdetésre és a versenyszámok újbóli bemutatására a Táncgálán, június 2-án kerül sor.

Fellépés a helyi óvodákban

Tavalyhoz hasonlóan idén tavasszal is ellátogattunk néhány diákkal a helyi óvodákba, hogy a zene szakos növendékekkel együtt népszerűsítsük a művészeteket.

Fejlődünk :)

Köszönjük azoknak a szülőknek, akik hozzájárultak a hangrendszer fejlesztéséhez!

Tánctábor 2018 nyarán

Várjuk a diákok jelentkezését!

Jelentkezési lap az alábbi link segítségével is letölthető és akár email formájában is elküldhető:

Színház a nagyobbakkal is

A nagyobb diákokkal idén egy táncszínházi nevelési programot választottunk, ezáltal nemcsak megnéztünk a Közép Európa Táncszínház egy előadását, hanem részt is vettünk benne. Együtt gondolkodtunk és táncoltunk. Köszönjük a Nemzeti Táncszínháznak, kedves egykori táncos kollégáimnak és volt osztálytársaimnak!

Színházlátogatás

A 2017/18-as tanévben a 3 kisebb évfolyam a Vackor című táncjátékot tekintette meg az Inversedance táncegyüttes előadásában, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. Az előadás helyszínéül a Várkert bazár szolgált, ahová egy vidám buszos túra után jutottunk el. A műsort minden gyerek nagyon élvezte, néhányuk még a színpadra is feljutott annak keretén belül! Két kis videó is készült, a link a képgaléria alatt található.

1. féléves tantermi bemutató órák

Idén 3 estén keresztül, immár 5 osztály diákjai mutatták meg a családtagjaiknak és rokonaiknak, hogy mi mindent tanultak fél év alatt. Az órák után közösségépítés céljából közös sütizést is tartottunk, ahol mindenki feltöltekezhetett a fárasztó órák után.

Kodály koncert - Twmi őszi hét

4.évfolyamosok egy részének fellépése